Kapitalizm Hakkında Size Söylenmeyen 23 Şey

Güney Koreli bir iktisatçı tarafından kaleme alınan bu eser; ekonomi okuyan veyahut ekonomiye ilgi duyan herkesin mutlaka başvurması gereken bir kaynak niteliğinde. Yazar, doğru bildiğimiz yanlışları çarpıcı bir şekilde bize gösteriyor. Bunu da "söylenenler" yani piyasaya hakim olan güçlerin yalanları/aldatmacaları ve  "söylenmeyenler" yani arka planda kalan, gerçeklik barındıran durumlar gibi farklı iki başlık altında gerçekleştiriyor.

Yazar, herkesin doğru veya yanlış en az bir fikrinin bulunduğu Kapitalizm hakkında, kimi zaman kabul etmekte zorlanacağımız savlarda bulunuyor.

                                                                         
                                                                             * * *
"Bazı insanlar bacaklarına bağlı kum torbalarıyla 100 metre koşmak zorundayken, kimsenin önde başlamasına izin verilmemesi yarışı adil yapmaz. Gerçekten adil ve etkin bir toplum için fırsat eşitliği kesinlikle gereklidir ama yeterli değildir." (Sayfa 278)

"Hangi ülkenin zengin veya fakir olacağını belirleyen etmen, zenginlik yaratan faaliyetlerin fiziksel doğası değil, bu faaliyetlerin içeriğini oluşturan bilgilerin üretimi ve kontrolüdür." (Sayfa 324)

"Özellikle Afrika ve Latin Amerika ülkeleri olmak üzere çoğu fakir ülke IMF ve Dünya Bankası gibi serbest piyasa hayranı uluslararası finans örgütlerinden ve IMF ve Dünya Bankası'nı kontrol altında tutan zengin ülkelerin hükümetlerinden borç para alabilmek için serbest piyasa politikaları uygulamak zorunda bırakıldılar." (Sayfa 328)

Üniversite (Oktay Sinanoğlu'nun deyişiyle Evrenkent) okuyan öğrencilerin sayısının artması ve bunun sonucunda artan işsizlik oranları hiç bu kadar iyi bir şekilde ifade edilmemiştir sanıyorum ki. Bkz.
http://1000kitap.com/gonderi/27660316
http://1000kitap.com/gonderi/27660251


En çok dikkatimi çeken ve ne yazık ki gerçeklik barındıran unsurlar yukarıda belirttiğim ifadelerdir. Birçoğumuz bu konular üzerine kafa yorduğumuzda gerçekleri açık bir şekilde görebiliriz.
                                                                          * * *

Diğer taraftan kitabın adına baktığımızda ise akıllara  "Acaba nedir bu 23 şey" sorusu geliyor.

-Serbest piyasa diye bir şey yoktur.
-Çamaşır makinesi dünyayı internetten daha çok değiştirdi.
-ABD dünyadaki en yüksek yaşam standartlarına sahip ülke değil.
-Azgelişmişlik Afrika'nın kaderi değil.
-İyi ekonomi politikaları iyi ekonomistler gerektirmez.

Kapitalizm hakkında bize söylenmeyen 23 şeyin tamamı için muhakkak kitabı okumanızı tavsiye ederim. Özellikle ekonomi öğrencileri okulda verilen basmakalıp müfredatla yetinmemeli, bu tarz kitaplar okuyarak kendilerini daha çok geliştirmeli.













Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Thomas More-Utopia

Yağlı Boya